Zomerstoofpot op de Dutch Oven

We kregen bezoek. Nogal veel, zo’n 60 man. En ze bleven ook allemaal eten. Paniek in de tent, want dat is wel wat veel. Alhoewel ik al grotere catering klussen deed is dit natuurlijk wel ook je eigen feest en je moet aandacht hebben voor van alles en oh oh als dat maar goed gaat. Een stoofpotje gaat dan eigenlijk altijd goed, want 5 minuten langer stoven? No problem! Heerlijk, en belangrijker, schoon op.

Zeker voor herhaling vatbaar!

Zomerse Stoofpot op de Dutch Oven

Chilion
Voor onze housewarming die midden in de zomer viel was ik opzoek naar een stoofpot die zowel mooi boven een vuurtje kon als leuke kleurtjes had en een zomers smaakje. Met wat zomergroenten uit eigen moestuin bovendien, dus de eigen tomaten, wortels, krieltjes, prei en wat groenten, zoals de tijm en de rozemarijn waren allemaal heerlijk vers.
Met een "Windmill" driepoot en een Dutch Oven van 8.5 liter was ik klaar voor een heerlijke stoofpot, deze wil je zeker weten ook een keer maken, de geur stond volgens de buren bij hun voor de deur en daar kwamen ze op af. Dat is, zonder te overdrijven een dikke kilometer bij ons vandaan. Alvast, eetsmakelijk!
Ik heb de avond van de voren de riblappen al even koud gerookt in mijn Smokey Bandit, die smaak wil je natuurlijk wel in je stoofpot hebben.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 5 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Nederlands
Porties 25 personen
calorieën 250 kcal

Equipment

  • Dutch Oven
  • Driepoot
  • Vuurplek

Ingrediënten
  

  • 1 kilo riblappen (roken van te voren is dus echt lekker)
  • 450 gram minikrieltjes
  • 100 gram spekblokjes gewoon 1 bakje, gram meer of minder boeit niet
  • 25 gram boter
  • 2 uien rood is leuk voor de kleur, geel mag ook
  • 4 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • 4 stengels bleekselderij
  • 3 paprika’s 3 verschillende kleuren is leuk!
  • 2 tomaten
  • 1 kleine prei
  • 2 zomerwortels
  • 10 cherry tomaatjes
  • 4 takjes rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 2 eetlepels gedroogde peterselie
  • 1 flinke scheut witte wijn azijn
  • 680 milliliter runderbouillion 2 potten
  • 1360 milliliter water Bouillion potten gewoon nog 2x vullen

Instructies
 

Roken

  • Het is niet zo lastig, een koud roker of een pellet tube in je BBQ leggen en gaan met die banaan. Anderhalf uur heb ik gedaan.

Snijden!

  • De (gerookte) riblappen in grote blokken
  • De ui, wortel, paprika, courgette en tomaat in blokjes
  • De cherry tomaat halveren
  • Knoflook, tijm, rozemarijn fijn snijden
  • De prei en bleekselderij in ringen

Vuur!

  • Dutch Oven boven je vuur hangen of op je Kamado zetten, wachten tot die warm is
  • Spekblokjes erin, opbakken
  • Boter er in, dan ook alle groente.
  • Even 5 tot 10 minuten blijven ronddraaien in de pan totdat de groente een glazige blik heeft
  • Vlees er in
  • Kruiden, water, bouillion en witte wijn azijn er in, even door roeren en aan de kook brengen.
  • Als het eenmaal kookt moet je af en toe even gaan kijken of het niet te hard kookt, het mag pruttelen. Hoger ophangen werkt dan meestal vrij goed.
    Na een uurtje of 4 is je stoofpot klaar.
  • Eetsmakelijk!
Trefwoord driepoot stoofpot, dutch oven, dutch oven stoofpot, riblappen stoofpot, stoofpot rund, zomers stoofpotje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.