Hachee!
Op verzoek en na een beetje prutsen, heerlijke hachee op tafel getoverd. We konden hiervan 2 dagen eten en het was dag 2 misschien nog wel lekkerder.
Voor vegetariërs misschien geen aanrader dit recept, er gaat bijna een kilo koe in, in mijn geval iets meer natuurlijk want vlees en benzine zijn toch wel mijn favoriete voedselwaren.
Ingredienten
- 750 tot 1000 gram Runderstoofvlees, riblappen of iets dergelijks
- Peper en Zout
- 750 gram uien
- Eventueel een theelepeltje suiker.
- 1.5 eetlepel allesbinder (of 2 eetlepels maizena)
- 340 ml (standaard potje) runderbouillon
- 4 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 2 el azijn
- 140 gram tomatenpuree
- 2 flesjes trappistenbier (ik ging voor La Trappe Quadruppel)
Fire in the pan!
Of beter, onder de pan. Lekker heet laten worden, boter (of olie) erin, maar wel pas nadat je het vlees in stukken hebt gesneden. Niet al te klein, ze slinken nog wel in de pan, maar ook niet zo groot dat je ze op je bord nog moet snijden om straks je mond in te krijgen. De juiste volgorde? Zie hier ->
- Vlees snijden en bestrooien met peper en zout
- Uien grof snipperen
- Boter in de pan, gloepens heet laten worden
- Vlees in de pan, mooi bruin bakken.
- Na 3 tot 4 minuten de ui erbij in, mooi aanfruiten (zoals eerder al eens geroepen, tot de ui glazig is)
- Suiker erin, als je dat wilt gebruiken. Ik heb het niet gebruikt maar het kan e.a. ietsie zoeter maken. Zoetekauw!
- Allesbinder erbij. Dat zorgt er voor dat zometeen als het vlees geblust wordt het ook meteen lekker bindt met de ui en bouillon en je een soort saus krijgt in plaats van runderbraadlapstukjes.
- Goed doorroeren en dan de tomatenpuree erbij, laat deze even op temperatuur komen en probeer een beetje dit de bodem van de pan ook te laten aanraken, dan krijg het wat meer smaak.
- Bouillon mag erin samen met de azijn, kruidnagels en laurierblaadjes.
- Aan de kook brengen, dan op het kleinste pitje wat je hebt (of een sudderplaatje!) aan het sudderen zetten. 1 flesje bier mag erbij (uiteraard zelf wel een slokkie proevê!)
- Af en toe goed doorroeren (elk kwartier, zet een timer.)
- Na een uur mag het 2de flesje bier erin. Gelukkig komen ze altijd in een six-pack dus je kunt nog lekker zelf wat drinken later.
- Minimaal 3 uur in totaal laten sudderen en dan opdienen.
- tip; gekookte aardappels, rode kool en appelmoes erbij.
Bon appetit!
[sibwp_form id=1]
Ontdek meer van Kok met Baard
Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.