Indiase Kipstoofpot

Heerlijke kruidige kipstoofpot

Voor deze stoofpot ben je ongeveer een uurtje tijd kwijt, maar dan heb je ook wat.

Ingredienten voor 2-3 personen;

  • Kipfilet ongeveer 400gram, meer is altijd beter.
  • blikje 400gram tomaten blokjes
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • duim gember
  • eetlepel garam Masala
  • halve eetlepel kurkuma
  • 2 kleine kruidnagels (of 1 grote)
  • 400ml kokosmelk
  • 2 TL kaneel
  • 1 TL nootmuskaat
  • sesamolie
  • 2 theekopjes rijst
  • Als je van pittig houdt, pepersssss (naar keuze chili, madam jeannete, Caroline Reaper etc)
    • Bij puntje 1 kun je er 2 toevoegen.
    • Bij puntje 11 kan er ook nog wel 1 bij.

Lets go!

  1. Pel en schil de ui, knoflook en gember en hak het een beetje grof met een mes (hint, oefen voor je perfecte snijbeweging, hier gaat weinig mis.)
  2. Doe de ui, knoflook, gember, 3/4 van het blikje tomatenblokjes, Garam Masala en Kurkuma in de keukenmachine en laat dit even fijnmalen.
  3. Snij ondertussen de kip in grote stukken, met groot bedoel ik dus niet hap slik weg, maar flinke hompen. Bijvoorbeeld 1/3 van een filet.
  4. Water op zetten voor de rijst.
  5. Sesamolie in een braadpan voor de kip (boter mag ook, doe lekker wat je zelf wilt. Sesamolie heeft een leuke oosterse twist dus gebruik ik dat).
  6. Kip dus in de braadpan, ff aanbruinen aan alle kanten en die pan weer uit. Pan mag wel aan blijven staan.
  7. Want, de gemaakte derrie uit de keukenmachine moet erin!
  8. FF opwarmen op hoog vuur, minuutje of iets in die richting.
  9. Kip er weer bij, op zacht vuur, kokosmelk erbij!
  10. Kruidbuiltje (of koffiefilter, of metalen-thee-filter) vullen met kaneel, nootmustkaat, kruidnagels en petite pue zout. In de pan leggen/zetten/gooien/beuken. Ff doorroeren, vuur op zacht laten en 10 minuten laten staan pruttelen.
  11. Rest van tomatenblokjes-blikje erin, uiteraard ff doorelkaar husselen/rammelen/draaien en dan dit 20 minuten laten staan pruttelen ondertussen, rijst!
  12. Kook de rijst, gewoon zoals je dat normaal doet. Geen gedoe. Omdat mijn basmati rijst altijd nog 10 minuten moet rusten na het afgieten ben je ongeveer nu nog even lang bezig met rijst als met de rest.
  13. Je kunt overwegen om na 8 tot 10 minuten bij de stoofpot een gesneden groene paprika, een brocolli of whatever te gooien. Het is voor de smaak niet nodig, maar voor de bite kan het fijn zijn en hoe meer groente hoe meer mensen je hier ineens mee kunt voeden.
  14. Giet de rijst af onderwijl, ff met deksel op de pan laten rusten, af en toe door de kip stoofpot heen roeren.
  15. Na de 20 genoemde minuten is je stoofpot klaar en had je kind, je partner of je mattie de tafel al moeten dekken. Zo niet moet je dat snel doen want het is tijd om te gaan eten.

Voor een drankje; bij pittig, kruidig Aziatisch past een witte half zoete wijn.

Uiteraard is gemeente-pils ook een prima biertje om hierbij te drinken.

Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.