Pittige Koreaanse Kipvleugels

Zoals de titel al beloofd, pittig. En als ik het pittig vind kan ik je garanderen dat iedereen die niets gewend is het ook pittig vind.

Pa vond ze ook nogal “hot” en riep meermaals om bluswater, maar bleef daarna toch weer dooreten. Ze zijn dus wel erg lekker…..
Je moet wel wat moeite doen voor dit recept, want je moet naar een chinese winkel, of via internet e.a. bestellen. Dat kost vaak meer aan verzendkosten dan het product zelf kost maar goed, het is het waard.

Ik heb dit recept een draai om de oren gegeven en wat dingen veranderd, maar het oorspronkelijke idee komt van de BBQ Koning van Belgie. Check zijn website als je een moment over hebt. (Daarna weer hier naar toe he!)

Ingredienten?

  • 1 KG tvsticks (kippenvleugels dus)
  • 3 EL gembersiroop
  • 2 EL chili saus
  • 1 EL soja saus
  • 2 EL gochujang pasta (of gefermenteerde chilipasta)
  • — sap van limoen, of per persoon een halve limoen mee serveren.
  • 2 EL paprika poeder
  • 2 EL grof zeezout
  • 2 EL bruine basterdsuiker

Aan de slag!

  • Paprika, zout en suiker door elkaar werken en de kippenvleugels hiermee insmeren, goed rondom bedekken. Even afdekken en buiten de koelkast bewaren.
  • Kamado opstoken, ongeveer 150/160 graden heb ik aangehouden. Rookhout er op of de smokerbox en dan mag je zelf weten wat voor hout je gebruikt. Dat mag natuurlijk altijd, maar in dit geval is het echt aan je smaakpapillen om dat te bepalen. Eikenhout geeft een wat zwaardere houtigere rooksmaak. Appel wat lichter en wat zoeter, kers wat lichter maar met een zuurtje er in. Druivenstokken kunnen ook, experimenteer er lekker mee!
  • Als de rook mooi begint te stijgen mag de heat deflector in je BBQ en dan mogen de vleugels plaatsnemen op de landingsbaan (het rooster ja)
  • Tijd om je saus te maken met de gembersiroop, de chilisaus, soja saus en gochujang pasta. Wanneer je de limoensap wilt gebruiken mag je deze hier toevoegen. Proef voor jezelf wat te heet is en voeg net zolang limoensap toe tot het je bekoren kan.
  • Kerntemperatuur van de kip moet boven de 67 zijn en zeker niet hoger dan 72, dan mogen ze eraf. Leg ze in de eerder gemaakte saus en haal de heat deflector uit je Kamado. (ik heb daar ondertussen LAS handschoenen voor, want ovenhandschoenen fikken gewoon weg door de hitte en dat doet zeer!)
  • Kip in de saus gewenteld nog 3 tot 5 minuutjes op de Kamado (200 graden+) Wel omdraaien, we willen geen aangebrande stukken.
  • Van de BBQ af, serveren met fris witbier (of gewoon wat anders fris) en mocht je kiezen voor deze optie, een halve limoen per persoon zodat men zelf kan kiezen hoe pittig het gegeten wordt.

Eetsmakelijk en pas op je vingers!


1 gedachte over “Pittige Koreaanse Kipvleugels”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.