Ontbijtspek of Bacon

Bij je eitje, door de stamppot, gewoon uit het vuistje, op je boterham, bij je hamburger, waar past dit nou niet bij? Het is leuker en lekkerder om het zelf te maken dan om het uit de supermarkt te halen. Teveel werk, dan kun je het uiteraard bestellen op de webshop. Voor de grammen suiker/zout volg ik de formule van noskosbbq.

Ontbijtspek of Bacon

Chilion
Bij je eitje, door de stamppot, gewoon uit het vuistje, op je boterham, bij je hamburger, waar past dit nou niet bij? Het is leuker en lekkerder om het zelf te maken dan om het uit de supermarkt te halen. Teveel werk, dan kun je het uiteraard bestellen op de webshop. Voor de grammen suiker/zout volg ik de formule van noskosbbq.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 7 dagen
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 7 dagen 3 uur
Gang Bijgerecht, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 1 blok
calorieën 10 kcal

Equipment

  • Kamado
  • Ziplock zakje

Ingrediënten
  

  • 500 gram buikspek zonder zwoerd
  • 12,5 gram colorozo (of kleur zout) formule (gewicht buikspek * 0,025)
  • 7,5 gram suiker formule (gewicht buikspek * 0,015)
  • 3 chunks appel (of ander fruit) rookhout Als je voor eik/pecan/olijf/hickory gaat dan is 2 voldoende.

Instructies
 

Pekelen

  • Leg je buikspek op een schone snijplank en smeer in met je zout en suiker.
  • Grote zak pakken voor in de koelkast en daar het spek in + alle suiker en zout, lekker inmasseren en dan de koelkast in.
  • Voor 7 dagen lang moet je elke dag je zakkie even omdraaien. Je zult zien dat er veel vocht vrijkomt, dat betekend dat het proces goed werkt.
  • Na de 7 dagen mag het spek uit de zak, even afspoelen onder de koude kraan en daarna droogdeppen. Op een rekje terug in de koelkast, dan ontstaat het laagje waaraan de rook straks gaat hechten. Morgen gaan we dat doen!

Roken!

  • Kamado aansteken en naar 100 graden laten komen.
  • Rookhout erin.
  • Platesetter erin zodat we indirect werken en een lekbakje erin, want dit gaat lekken.
  • Kernthermometer aanbrengen vlees derin en dan dat deksel dicht.
  • Kamado op 100 graden houden en als je stukkie vlees een kerntemperatuur van 70 graden heeft is het klaar. Wil je het nou door de stamppot doen of opbakken als bacon is 63 graden voldoende. Bij 70 kun je het veilig direct eten.
  • Terugkoelen naar kamertemperatuur en in de porties die je zelf handig vind snijden (blokjes, reepjes, plakjes).

Voedingswaarden

Calories: 10kcal
Disclaimer

Let op: De voedingsinformatie op deze site wordt verstrekt als richtlijn en is berekend met behulp van online tools. Hoewel we elke poging doen om de nauwkeurigheid van deze informatie te garanderen, is het bedoeld voor informatieve doeleinden en mag het niet worden beschouwd als medisch of voedingsadvies. De werkelijke voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de specifieke ingrediënten die je gebruikt, dus we raden je aan je eigen berekeningen uit te voeren of een geregistreerde diëtist te raadplegen als precieze informatie voor jou van cruciaal belang is.

Trefwoord buikspek, kamado, ontbijtspek, roken, spek, varken
Heb je dit recept al gemaakt?Laat ons horen wat je er van vond!

Smakelijk!


1 gedachte over “Ontbijtspek of Bacon”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.