Ontbijtspek of Bacon

Bij je eitje, door de stamppot, gewoon uit het vuistje, op je boterham, bij je hamburger, waar past dit nou niet bij? Het is leuker en lekkerder om het zelf te maken dan om het uit de supermarkt te halen. Teveel werk, dan kun je het uiteraard bestellen op de webshop. Voor de grammen suiker/zout volg ik de formule van noskosbbq.

Ontbijtspek of Bacon

Chilion
Bij je eitje, door de stamppot, gewoon uit het vuistje, op je boterham, bij je hamburger, waar past dit nou niet bij? Het is leuker en lekkerder om het zelf te maken dan om het uit de supermarkt te halen. Teveel werk, dan kun je het uiteraard bestellen op de webshop. Voor de grammen suiker/zout volg ik de formule van noskosbbq.
Voorbereidingstijd 7 d
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 7 d 3 uur
Gang Bijgerecht, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 1 blok
calorieën 10 kcal

Equipment

  • Kamado
  • Ziplock zakje

Ingrediënten
  

  • 500 gram buikspek zonder zwoerd
  • 12,5 gram colorozo (of kleur zout) formule (gewicht buikspek * 0,025)
  • 7,5 gram suiker formule (gewicht buikspek * 0,015)
  • 3 chunks appel (of ander fruit) rookhout Als je voor eik/pecan/olijf/hickory gaat dan is 2 voldoende.

Instructies
 

Pekelen

  • Leg je buikspek op een schone snijplank en smeer in met je zout en suiker.
  • Grote zak pakken voor in de koelkast en daar het spek in + alle suiker en zout, lekker inmasseren en dan de koelkast in.
  • Voor 7 dagen lang moet je elke dag je zakkie even omdraaien. Je zult zien dat er veel vocht vrijkomt, dat betekend dat het proces goed werkt.
  • Na de 7 dagen mag het spek uit de zak, even afspoelen onder de koude kraan en daarna droogdeppen. Op een rekje terug in de koelkast, dan ontstaat het laagje waaraan de rook straks gaat hechten. Morgen gaan we dat doen!

Roken!

  • Kamado aansteken en naar 100 graden laten komen.
  • Rookhout erin.
  • Platesetter erin zodat we indirect werken en een lekbakje erin, want dit gaat lekken.
  • Kernthermometer aanbrengen vlees derin en dan dat deksel dicht.
  • Kamado op 100 graden houden en als je stukkie vlees een kerntemperatuur van 70 graden heeft is het klaar. Wil je het nou door de stamppot doen of opbakken als bacon is 63 graden voldoende. Bij 70 kun je het veilig direct eten.
  • Terugkoelen naar kamertemperatuur en in de porties die je zelf handig vind snijden (blokjes, reepjes, plakjes).
Trefwoord buikspek, kamado, ontbijtspek, roken, spek, varken

Smakelijk!


1 gedachte over “Ontbijtspek of Bacon”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.