Tomahawk steak van de barbeque

Nog nooit gehad en ook nog nooit eerder van gehoord, maar de tomahawk steak is zowel van een rund als een varken te krijgen. Het is eigenlijk een hele dikke ribkarbonade met een mooi stuk bot. Mager vlees, maar met een licht vetrandje aan de zijkant, die geeft het vlees een mooie extra smaak maar maakt het niet ongezonder. (Voor zover varkensvlees gezond is…)

Gezond of niet, het is lekker dus gingen we het maar eens proberen op de barbeque. Je boodschappen lijstje is niet verschrikkelijk groot, sterker nog, waarschijnlijk heb je alles in huis en enkel een stuk vlees nodig.

Ophalen

  • Tomahawksteak naturel, zo rond de 400 gram als je er nog andere gerechten bij wilt serveren (zoals bijvoorbeeld….)
  • 3 EL ketchup
  • 1 EL honing
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel basterdsuiker
  • Sap van een halve citroen (dat is zo’n 1,5 eetlepel, 25ML)

Prepareren en flamberen!

  • Steak uit de koelkast uurtje voor je gaat beginnen is het beste. Tuurlijk kan het direct vanuit de koelkast, maar even wat tijd is altijd beter.
  • Ketchup, honing, knoflook (fijn gesneden of door de pers) kaneel en citroensap door elkaar en over de steak smeren.
  • Elke marinade werkt beter hoe langer hij er om heen zit. Je kunt dus gerust dit al een dag eerder maken, je steak ermee in smeren en hem (afgedekt) terug in de koelkast plaatsen. Geen zin of geen tijd? Minimaal een half uur in laten werken.
  • Kamado (of BBQ) aansteken en richting de 150/160 graden laten komen. Niet hoger in ieder geval, dan gaat het te hard.
  • Rookhout erin. Hoeft niet, geeft wel een extra stukje smaakbeleving. Niet alles hoeft met rook bereid te worden uiteraard dus doe lekker wat je zelf wilt. Alle hout is goed, zolang je maar weet wat je doet.
  • Heat deflector erin (of een aluminium schaal, of indirect grillen in je bbq) kern-thermometer aan sluiten, deksel dicht en een poosje wachten.

  • Zogauw je kern-thermometer 55 graden aangeeft is het tijd om je steak er af te halen, even opzij te leggen met een aluminium folietje er over heen tegen de vliegen/stof/andere rotzooi.
  • Heat deflector eruit (ovenhandschoenen zijn niet goed genoeg, die vliegen in de fik….)
  • Kamado/BBQ naar 250 graden of hoger brengen en die steak er weer op rammen. Lekker in de open vlammen minuutje aan beide kanten en je hebt een heerlijk malse magere steak. Lekker met een witte wijn of weizener! De groente op die foto is natuurlijk voor de sier, want dat eten we hier niet.

Smakelijk!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.