Ga terug
+ servings

Zeeuws Spek van de Kamado

Chilion
Wie kent het niet? Heerlijk op brood, of op een stokbroodje bij de borrel. Eeuwenoud en door de jaren heen vaak aangepast aan de hedendaagse smaak. Heel erg Zeeuws is het ondertussen niet meer. Met ketjap uit ’t Verre Oosten, Mosterd uit Frankrijk, een Viking kok en een tuin in Overijssel is het eigenlijk gewoon een allegaartje. Het mag de pret niet drukken, het is heerlijk.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 1 dag 3 uur
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 1 blokje
calorieën 10 kcal

Equipment

  • Kamado

Ingrediënten
  

  • 250 gram buikspek zonder zwoerd
  • 2 eetlepel ketjap manis
  • 1/2 eetlepel mosterd scherp = lekkerder
  • 1/2 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 theelepel paprika poeder
  • 2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder

Instructies
 

Marineren

  • Leg je buikspek op een schone snijplank en ga met een vork helemaal los op dat vlees. Gaatjes gaatjes gaatjes, dat is handig voor de marinade straks! PAS OP JE TENGELS!! En nee ik zeg niet waarom. Au.
  • Maak de marinade klaar, even goed mengen en dan aanbrengen met een kwastje op het buikspek, zorg dat je alles goed dichtsmeert met een flinke lading marinade
  • Tot slot voor nu, buikspek in een passende diepvrieszak of ziplockzakje en alle marinade erbij in kiepen. Zakje dicht knuppen en de marinade er nog even lekker doorheen masseren.
  • En dan mag het in de koelkast om in te trekken. De een zweert bij 24 uur, de ander vind 30 minuten genoeg. Ik pak meestal een uurtje of 8 als ik dat redt. Met 24 uur is de marinade er wel dieper ingetrokken en dus is het wat krachtiger.

24 uur later -> roken!

  • Kamado aansteken en naar 150 graden laten komen.
  • Rookhout erin (appel werkt altijd bij Varken, maar heb je kers en wil je iets zuurder, go for it!)
  • Platesetter & lekbak erin.
  • Kernthermometer aanbrengen vlees derin en dan dat deksel dicht.
  • Kamado op 150 graden houden en als je stukkie vlees een kerntemperatuur van 70 graden heeft is het klaar.
  • Terugkoelen naar kamertemperatuur en lekker op een stokbroodje knikkeren.

Voedingswaarden

Calories: 10kcal
Disclaimer

Let op: De voedingsinformatie op deze site wordt verstrekt als richtlijn en is berekend met behulp van online tools. Hoewel we elke poging doen om de nauwkeurigheid van deze informatie te garanderen, is het bedoeld voor informatieve doeleinden en mag het niet worden beschouwd als medisch of voedingsadvies. De werkelijke voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de specifieke ingrediënten die je gebruikt, dus we raden je aan je eigen berekeningen uit te voeren of een geregistreerde diëtist te raadplegen als precieze informatie voor jou van cruciaal belang is.

Trefwoord buikspek, buikspek bbq, buikspek marinade, kamado, varken, varken bbq, varken kamado, zeeuws spek, zeeuws spek kamado
Heb je dit recept al gemaakt?Laat ons horen wat je er van vond!